ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12-05-17 O Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στα ΕΠΑΛ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

12 05 17epal1

12 05 17epal2

12-05-17 O Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης στα ΕΠΑΛ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής επισκέφθηκε την Τετάρτη και το 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης την Πέμπτη ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης  στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θράκη. Τον Υφυπουργό συνόδευε ο κ. Γεώργιος Μουστάκας, Προϊστάμενος της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Γεν. Δ/νσης Σπουδών Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης.

Κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής παρέστησαν η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κομοτηνής κ. Κοσμίδου Μαριγούλα, Διευθυντές των ημερήσιων και του εσπερινού  ΕΠΑ.Λ., του Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής, η Διευθύντρια του ΙΕΚ Κομοτηνής και πολλοί εκπαιδευτικοί. Στο 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου κ. Αποστολακούδης Στέργιος, οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές των ΕΠΑ.Λ. και των Εργαστηριακών Κέντρων Έβρου και εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Μπαξεβανάκης  είχε εκτενέστατες συζητήσεις με όλους τους παρευρισκόμενους για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), που αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Παιδείας ώστε να καταστεί το ΕΠΑ.Λ., από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Επισήμανε ότι υλοποιείται ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο που στοχεύει στο να ενισχύσει την  ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών, να βοηθήσει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων παρέχοντας στους αποφοίτους εργασιακή εμπειρία και μειώνοντας έτσι και τα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους. Ο  Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στη νέα δομή των ΕΠΑΛ, στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ που αυξάνουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους των τελειόφοιτων. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξη Μαθητείας» που προσφέρει στους ενήλικες απόφοιτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή, ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ήδη, όπως επισήμανε ο κ. Μπαξεβανάκης, το πρόγραμμα συναντά ευρεία αποδοχή από την πλειοψηφία εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών σε όλη τη χώρα καθώς 1.200 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. συμμετέχουν ήδη ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.

Τέλος, ο Υφυπουργός Παιδείας παρότρυνε την εκπαιδευτική κοινότητα για τη συμβολή της στην  ενεργοποίηση όλων με στόχο την καλύτερη ενημέρωση  και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών/-τριών αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα να λάβει την αποδοχή που της αρμόζει.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To Top